- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 3 małe buraki
- 2 wędzone makrele
- 1 cebula
- 3-4 nieduże ziemniaki
- rukola
Sos:
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w plastry.
- Ziemniaki obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w cząstki.
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
- Makrelę obierz ze skóry i w miarę możliwości wybierz wszystkie ości.
- Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie aż powstanie gładka emulsja.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki i cebulę.
- Dodaj kawałki makreli i rukolę.
- Buraki dodaj przed samym podaniem (żeby nie zabarwiły pozostałych składników).
- Polej sosem.
Wskazówki:
Zamiast ziemniaków możesz użyć ugotowanej rzepy.
Żródło przepisu:
Mniam